W samym sercu Mazur, w malowniczych Mikołajkach, rodzi się coś wyjątkowego – Jovalimarant. To nie tylko nowa restauracja. To nasza autorska przestrzeń smaku i gościnności, tworzona z pasji do gotowania, natury i prawdziwych relacji.
Chcemy, by Jovalimarant był miejscem, gdzie czujesz się jak u siebie, a każda potrawa opowiada historię – o świeżości, sezonowości i sercu włożonym w każdy składnik.
Nie kopiujemy gotowych schematów. Budujemy coś autentycznego – po swojemu, z ludźmi, którzy czują podobnie. Z szacunkiem do lokalnych produktów i z otwartością na nowe smaki. Z ciepłem rodzinnego stołu, ale i klasą, która sprawia, że każdy posiłek staje się małym świętem.
Jovalimarant – to nie tylko restauracja.
To początek czegoś, co ma znaczenie.
W samym sercu Mazur, w malowniczych Mikołajkach, rodzi się coś wyjątkowego – Jovalimarant. To nie tylko nowa restauracja. To nasza autorska przestrzeń smaku i gościnności, tworzona z pasji do gotowania, natury i prawdziwych relacji.
Chcemy, by Jovalimarant był miejscem, gdzie czujesz się jak u siebie, a każda potrawa opowiada historię – o świeżości, sezonowości i sercu włożonym w każdy składnik.
Nie kopiujemy gotowych schematów. Budujemy coś autentycznego – po swojemu, z ludźmi, którzy czują podobnie. Z szacunkiem do lokalnych produktów i z otwartością na nowe smaki. Z ciepłem rodzinnego stołu, ale i klasą, która sprawia, że każdy posiłek staje się małym świętem.
Jovalimarant – to nie tylko restauracja.
To początek czegoś, co ma znaczenie.
Delikatnie pieczony rostbef z argentyńskiej wołowiny, podany na zimno w cieniutkich plasterkach, z klasycznym sosem remoulade i pieczywem własnego wypieku.
Pelnia smaku slodkosci w melonie z krewetkami i kulisem malinowym
Delikatny, marynowany tatar łososiowy z orzeźwiającą nutą cytrusów. Podany z musem z awokado i chipsami z buraka – nowoczesna przystawka, która zachwyca lekkością
Delikatnie siekane mięso wołowe z kaparami, perlówkami i ogórkiem konserwowym, zwieńczone świeżym żółtkiem. Do tego – chrupiące wiejskie pieczywo
Gesta słodycz dojrzałych w słońcu pomidorów, bazyliowa świeżość i aksamitna śmietana – podane z chrupiącą grzanką. Prosto, a jak poezja.
Biała ryba, świeże warzywa i nutka szafranu. Podana z grzanką czosnkowo-ziołową, która dopełnia smak morskiej opowieści
Głęboki aromat, klarowność i siła. Rosół z wołowiny i drobiu z domowymi kluseczkami jajecznymi i schabik, które rozpływają się w ustach.
Aksamitna zupa z delikatnych ziemniaków, otulona kremem i doprawiona wędzonym schabem. Świeże zioła nadają jej duszę, a każdy łyk przywołuje wspomnienia domowego ciepła.
Wyrazista rukola, soczyste pomidorki koktajlowe, kremowy kozi ser, zurawina i chrupiące skarmelizowane orzechy włoskie – połączone malinowym kulis, który robi różnicę.
Świeża kompozycja z liści sałat doprawiona sezonem, soczyste scampi. Lekka, zmysłowa, zdrowa
Delikatnie grillowana pierś z kurczaka na chrupiących liściach rzymskiej sałaty, z grzankami czosnkowymi i płatkami parmezanu. Zanurzona w kremowym sosie Caesar.
– klasyczne ziemniaki z wody, 10,-
– złociste frytki, 10,-
– lub rumiane ziemniaki z patelni. 13,-
Stek z soczystej wołowiny z grilla, konfitura z czerwonej cebuli, pieczarkami, świeżym chrzanem i wedzonym masłkiem z chrupiacymi frytami
Tradycyjna rolada wołowa, faszerowana i długo duszona, podana z warzywami sezonowymi i wedzonym puree. Klasyka w najlepszym wydaniu.
Trzy soczyste poledwiczki wieprzowe w sosie lesnej swiezosci, podane z ziemniakami i klasyczną surówką z ogórków kiszonych i cebuli.
Policzki wolowe z babcina babka ziemniaczana sos Demi – glace, sezonowe warzywka. Obfite i pełne smaku danie inspirowane mazurską gościnnością
Klasyczne wolowo-wieprzowe pulpety w delikatnym sosie kaparowym. Podawane z gotowanymi ziemniakami i skarmelizowane buraczkami – finezyjna nuta Prus w nowoczesnej odsłonie
Kolorowa kompozycja warzyw z delikatną piersią z indyka – papryka, pieczarki, cebula, cukinia – całość podsmażona i podana z rumianymi ziemniakami.
Szarpane udo w sosie mango, z pikanym ogórkiem chilli i cos jeszcze…opiekane ziemniak
Kotlet piwowara, Tatarski sos, opiekane ziemniaczki z piklowana cebulka– tak, jak robiła babcia.
Soczysty schabowy w złocistej panierce, smażony na maśle – tak, jak robiła babcia. Do tego świeża mizeria z ogórków w śmietanie i młode ziemniaki z masłem i koperkiem.
Filet z sandacza zmazony na zlocisto, w śmietanowym sosie z borowików, puree z natką – las i jezioro na jednym talerzu
Delikatna, świeżo smażona sielawa o szlachetnym, lekko orzechowym smaku, podana z ręcznie krojonymi frytkami naszej kreacji – złociste, chrupiące, doprawione z finezją. Do tego lekka surówka z białej kapusty z marchwią i soczystym jabłkiem – rześka harmonia, która dopełnia rybny kunszt.
Smażony z finezją, serwowany w tradycyjnym stylu z aksamitną surówką śmietanowo-ogórkową i złocistymi, domowymi frytkami.
Trzy kawalki soczystej ryby – chrupiące z wierzchu, delikatne w środku. Zanurzone w kremowym sosie musztardowym z nutą pikanterii. Do tego domowe frytki i surówka z charakterem.
soczysty, długo duszony farsz z wołowiny i wieprzowiny, doprawiony jak trzeba.
kremowy duet ziemniaków i białego sera z cebulką – klasyka w aksamitnej wersji.
przysmak z pstragiem wedzonym, boczniakiem, pomidorki cherry z sosem maslano-winnym
Salami pikantne, chilli, pieczarka, mascarpone
Szpinak, ricotta, suszone pomidory, czosnek, mozzarella, rukola, pesto bazyliowe Zielona pasja na cienkim cieście, lekka, a jednocześnie pełna charakteru
Tunczyk, czerwona cebulka, czarne oliwki… Prosta, melodyjna, apetyczna
Kurczak, brokuły, kukurydza i aksamitny sos holenderski. Delikatna i słoneczna – zaskakuje łagodnością.
Tradycyjna pizza z pomidorowym sosem, mozzarella i dobrą porcją włoskiego salami. Idealna, gdy masz ochotę na coś konkretnego
Sos holenderski, delikatne kawałki kurczaka, czosnkowa kiełbaska i jalapeños. Pikantno-kremowa fuzja w autorskim wydaniu
Pikantna kiełbasa chorizo, pomidorki koktajlowe, mozzarella i sos pomidorowy. Ostra, śmiała, ognista – nie dla każdego.
Aromatyczna szynka, świeże pieczarki, klasyczny pomidorowy sos i mozzarella. Włoska klasyka z domowym charakterem.
Sos z dojrzewających pomidorów, mozzarella fior di latte, świeża bazylia. Prostota, która nigdy się nie nudzi.
z sosem pomidorowym
Dorsz w ciescie tempura, frytki, surowka
z frytami stekowymi i tłuczonym groszkiem z miętą
z sosem pomidorowym
Dorsz w ciescie tempura, frytki, surowka
z frytami stekowymi i tłuczonym groszkiem z miętą
Plac Handlowy 4,
11-730 Mikołajki
© 2025 All rights reserved. BK Baltic INN Sp. z o.o.